sluiten

European Press Prize 2024: Winnaars werpen licht op migratie, straffeloosheid van oliebedrijven en meer

De prijsuitreiking van de European Press Prize 2024 vond plaats op 6 juni in Praag. De winnaars, verdeeld over vijf categorieën en een speciale prijs, onthulden de invloed van lobbygroepen op EU-wetgeving, legden de nadruk op migratievraagstukken en belichtten andere onderwerpen met betrekking tot het effect van Europese beleidsmaatregelen op mensen.

Onder de Runners-up waren bovendien twee projecten van Nederlandse publicatieplatformen terug te vinden: de Volkskrant en De Groene Amsterdammer publiceerden artikelen die tot Runner-up werden gekroond in respectievelijk de Distinguished Reporting categorie en de Investigative Reporting categorie.

De prijs, mede opgericht door Stichting Democratie en Media in 2012, heeft tot doel uitmuntendheid in de journalistiek te ondersteunen en de waarden ervan in en rond Europa te handhaven. Samen met onder meer het Media Development Investment Fund (MDIF), The Guardian Foundation, de Jyllands Posten Foundation en Vereniging Veronica, werd de prijs in het leven geroepen.

MDIF werkte samen met de European Press Prize om de ceremonie in het Center for Architecture and Metropolitan Planning (CAMP) in Praag te organiseren.

Bijna 800 journalistieke werken uit heel Europa werden beoordeeld door een Preparatory Committee van 21 journalisten, waarna een shortlist werd samengesteld en beoordeeld door een panel van vooraanstaande juryleden. Hieruit kwamen de winnaars en runners-up in zes categorieën voort: Distinguished Reporting, Innovation, Investigative Reporting, Public Discourse, Migration Journalism en een Special Award.

Alan Rusbridger, juryvoorzitter van de European Press Prize, sprak over de kwaliteit van de inzendingen dit jaar: ‘Dit is hoe hoop eruitziet. We zijn zo gewend geraakt aan een somber verhaal over de toekomst van de nieuwsindustrie dat het gemakkelijk is om de moed te verliezen. Maar niemand die de inzendingen van de European Press Prize leest, kan iets anders dan verheugd zijn. Hier zijn briljante journalisten die dingen ontdekken; zich dapper en vindingrijk gedragen; een fel licht schijnen op de machtigen en de corrupte. Dit is journalistiek op zijn best – en de juryleden voelden zich vereerd om betrokken te zijn. Democratieën zijn afhankelijk van geweldige journalistiek. En we kunnen met een gerust hart zegt dat de journalistiek nog altijd floreert.’

Winnaars en runners-up voor de Europese Persprijs 2024:

  • Special Award
    • Winnaar: The Border Graves Investigation door Tina Xu et al., gepubliceerd door Unbias the News (internationaal), The Guardian (Verenigd Koninkrijk), Solomon (Griekenland), Süddeutsche Zeitung (Duitsland).

De winnaars ontvingen €10.000.

Majka Nemcova, COO van MDIF en bestuurslid van de European Press Prize, benadrukte het belang van onafhankelijke en betrouwbare media voor democratische samenlevingen: ‘Met de verslechtering van de persvrijheid in veel delen van deze regio, ben ik bijzonder blij dat de ceremonie dit jaar in Praag plaatsvindt om de beste journalistieke stukken uit heel Europa te vieren en ons te herinneren aan de essentiële rol van onafhankelijke, betrouwbare media voor democratische samenlevingen, die zo bijdragen aan goed bestuur, verantwoording en respect voor mensenrechten.’

Met dank aan het Media Development Investment Fund. Lees het originele artikel hier

delen: