sluiten

Nieuw Raad van Toezicht-lid Aartie Hoeblal: ‘Ik breng een nieuwe blik mee’

Aartie Hoeblal neemt als het nieuwste lid van de Raad van Toezicht de taak van financiële waakhond op zich. Hoeblal is directeur portfoliomanagement bij ABN Amro en werkte eerder bij de Nederlandsche Bank en als financieel advocaat in Londen en Amsterdam. Maar haar kennis reikt verder dan het bankwezen alleen.

Je komt uit de financiële sector waar je miljarden euro’s beheert en waar risico en rendement leidend zijn. Wat doet een bankier bij Stichting Democratie en Media?
“Betrokkenheid bij de samenleving zit diep in mij, en dat mis ik soms in mijn dagelijkse werk. Een bank heeft een belangrijke maatschappelijke functie, maar ik zie dat niet altijd rechtstreeks terug in mijn takenpakket. Dus naast mijn rol bij ABN wil ik me actief maatschappelijk inzetten. Er is zo’n kloof tussen arm en rijk, tussen mensen met verschillende migratie-achtergronden en de autochtone bevolking, tussen generaties. Dat zijn grote thema’s die me aan het hart gaan.”

Wat kan SDM van jouw bankiersperspectief opsteken?
“Ik ga met mijn financiële bril kijken naar de investeringsportefeuille van SDM. Krijgen we de juiste rentepercentages op onze leningen, hoe zit het met het rendement, en is het beter om sommige aandelen in te ruilen? Daarnaast heb ik een scherpe zakelijke blik en weet ik goed hoe een visie en strategie organisatorisch te implementeren.”

SDM heeft haar vermogen deels belegd bij ABN. Jij beheert de commerciële portefeuille van deze bank. Is dat niet gek?
“Ik heb deze rol natuurlijk goed laten keuren. Belangrijk is dat ik niet werk bij de beleggingstak van ABN, Mees Pierson. Bij SDM ben ik ook niet de beheerder van het vermogen, maar is het als financieel toezichthouder mijn taak om de directeur scherp te houden. Daarvoor heb ik de juiste ervaring.”

Op welke manier wil jij de koers van SDM nog meer aanscherpen?
“Naast bankier ben ik een biculturele vrouw en moeder. Daarmee breng ik weer een andere blik mee in de Raad van Toezicht. Goede journalistiek wordt naar mijn mening steeds meer een elitaire aangelegenheid, met een krimpend bereik in alle andere lagen van de samenleving. Mijn tienerzoon zal niet snel de krant lezen, want – zoals hij laatst tegen mij zei – ‘ik lees alles al op TikTok’. Dat is voor hem de waarheid, en dat vind ik zorgwekkend. Ik ben opgegroeid in een Surinaams-Hindoestaans gezin en wij lazen thuis het NRC, maar daarmee waren we echt een uitzondering binnen de gemeenschap. Kwaliteitsmedia moeten niet-witte en jongere doelgroepen veel actiever opzoeken.”

Hoe wil je dat vanuit de Raad van Toezicht voor elkaar krijgen?
“Neem DPG Media, waarvan SDM aandeelhouder is. Bij dit bedrijf zitten alleen maar witte mensen in het bestuur, waarvan het overgrote deel man. Dat is niet meer van deze tijd, en vanuit SDM zou ik daar nog steviger tegen willen ageren. Ik wil me inzetten voor een wereld waarin iedereen meedoet, omdat kansenongelijkheid zo schadelijk is voor onze democratie. We laten daardoor potentieel liggen.”

Aartie Hoeblal woont in Amsterdam met haar partner en drie kinderen.

delen: