sluiten

SDM Meetup vol inspiratie

1 mei 2023

Op 17 april vond de jaarlijkse SDM Meetup plaats. Onder het motto ‘verbindenversterken verdiepen’ kwamen 50 deelnemers uit ons (grantee) netwerk samen om elkaar (beter) te leren kennen, te inspireren en ideeën uit te wisselen.

Stichting Democratie en Media heeft een divers netwerk aan grantees (zie hier een overzicht), die zich op verschillende manieren inzetten voor een onafhankelijke, kritische media en een sterke, integere democratische rechtstaat. Tijdens de Meetup bieden we ruimte aan dit netwerk om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

Doel van het programma was om aandacht te besteden aan zowel verbinding en inhoud als manieren om elkaar concreet te ondersteunen. Hiervoor waren er drie inhoudelijke sessies en twee rondes dialoog sessies, met ruimte voor verschillende typen gesprekken.

Sanne Stevens, adviseur digitale veiligheid en co-directeur van de Justice, Equity and Technology Table, hield een presentatie- en discussie sessie over de manier waarop nieuwe technologie bestaande ongelijkheden kan uitvergroten. Dit bleek een onderwerp dat sterk leeft – op de vraag ‘Hoe maak je het probleem van bias in de technologie zichtbaar – het beeld dat technologie neutraal is, is nog steeds heel sterk’ kwam veel reactie.

Ondertussen hield mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas van PILP-NJCM een interactieve sessie over het recht op demonstratie – en hoe dit juridisch af te dwingen. Daarnaast werd ook het belang van het demonstratierecht voor de democratie aan bod, als grondrecht en als manier om te kunnen zien wat er in de samenleving speelt.

Inspirerend was ook de presentatie van Roy Khemradj, over het nieuwe project om een Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Suriname op te zetten. Hij en andere initiatiefnemers gebruiken hun ervaring om een stichting op te zetten die door het bevorderen van de kwaliteitsjournalistiek (‘het vervaardigen van kritische, betrouwbare en onafhankelijke journalistieke producten met voldoende diepgang, op basis van zorgvuldig onderzoek’) moet bijdragen aan de versterking van de democratie inSuriname.

In de tweede helft van de middag was tijd ingeruimd voor verschillende gesprekken, over onderwerpen die door de deelnemers, deels ter plekke, ingediend waren. Verschillende soorten gesprekken vonden plaats: over praktische onderwerpen als uitdagingen bij het meten van resultaten, het verkennen van ideeën voor positieve frames voor activisme, en vragen om input en feedback op plannen van deelnemers.

We zijn blij met de vele enthousiaste reacties die we tijdens en na de bijeenkomst hebben ontvangen. Veel deelnemers gaven aan inspiratie, input voor hun eigen werk of concrete vervolgafspraken met andere deelnemers over te hebben gehouden aan de Meetup.

We zijn van plan om een open, op verbinding gerichte bijeenkomst zoals deze minstens één keer per jaar te blijven organiseren. Daarnaast willen we één of meerdere kleinere thematische bijeenkomsten organiseren – houdt hiervoor onze website in de gaten of geef je op voor onze nieuwsbrief.

We zijn van plan om een open, op verbinding gerichte bijeenkomst zoals deze minstens één keer per jaar te blijven organiseren. Daarnaast willen we één of meerdere kleinere thematische bijeenkomsten organiseren – houdt hiervoor onze website in de gaten of geef je op onze homepage op voor onze nieuwsbrief.

delen: