sluiten

Winnaars European Press Prize bekend gemaakt in Tbilisi

19 juni 2023

Afgelopen vrijdag avond vond tijdens het ZEG Storytelling Festival in Tbilisi de uitreiking van de EPP 2023 plaats. De nieuwe Migration Journalism Award werd voor het eerst uitgereikt, en de Special Award stond in het teken van uitzonderlijke berichtgeving over de oorlog in Ukraine.

Kwaliteitsjournalistiek is van vitaal belang voor gezonde democratieën, zeker in een tijd waarin informatie alomtegenwoordig is. Door een veranderende, onder druk staande markt en fragiele persvrijheid is het een steeds grotere uitdaging voor journalisten om de kwaliteit van hun werk te waarborgen. Daarom richtten zeven zeven Europese stichtingen, waaronder Stichting Democratie en Media de European Press Prize op om kwalitatieve journalistiek in Europa te vieren en aan te moedigen.

Voor deze elfde editie en uitreiking van de prijs werkte de European Press Prize samen met het ZEG Storytelling Festival, een festival voor verhalen vertellen en journalistiek georganiseerd in Tbilisi door Coda Story en Impact Hub Tbilisi. Natalia Antelava, Laureaat van de Persprijs en organisator van het ZEG Storytelling Festival: “Om de beste verhalenvertellers uit heel Europa in Tbilisi te hebben die enkele van de belangrijkste journalistiek doen in deze cruciale tijd in de wereldgeschiedenis, voegt zo’n betekenis toe aan onze bijeenkomst.”

De Special Award werd dit jaar omgevormd tot een speciale categorie, voor uitzonderlijke berichtgeving over de oorlog in Ukraine. De prijs ging uiteindelijk naar het onderzoeksverhaal van Anna Myroniuk en Alexander Khrebet, voor de Kyiv Independent. Zij brengen het wangedrag aan het licht van leiders in het Internationale Legioen, de militaire formatie voor buitenlanders die werd opgericht op initiatief van president Volodymyr Zelensky in de eerste dagen van de Russische invasie van Oekraïne. Ook de Innovation Award en Public Discourse Award gingen naar verhalen naar aanleiding van de oorlog.

De Migration Journalism Award is een nieuwe categorie die in 2022 werd gelanceerd in samenwerking met Fundacíon porCausa en het International Congress on Migration Journalism en financiele steun van de Robert Bosch Stiftung. Deze prijs ging naar de Nederlandse journalist Maartje Bakker en fotograaf César Dezfuli voor hun verhaal voor de Volkskrant over de ervaringen van migranten bij het opbouwen van een leven in Europa.

Ook het Nederlandse Follow the Money, Investico en De Groene Amsterdammer vielen in de prijzen. Zij wonnen, samen met onderzoekspartners uit onder meer Frankrijk en Spanje de tweede prijs in de Investigative Reporting Award categorie met hun onderzoek naar hoe groen groene investeringsfondsen nu echt zijn.

Lees meer over de uitreiking en de winnaars en lees de winnende verhalen.

delen: