sluiten

Niemand die het ziet

The Other Room/BNNVARA

Docuserie over de digitale dreigingen voor onze democratische rechtsstaat

Resilient rule of law Project support 2023

Hoe vanzelfsprekend zijn onze vrede en veiligheid in het tijdperk van hybride oorlogsvoering? De “geopolitieke thriller” Niemand die het ziet toont de nieuwe realiteit waarin hackers en spionnen de moderne soldaten zijn in een strijd die wordt gevoerd met desinformatie, digitale aanvallen en sabotage. De serie volgt vijf hoofdpersonen in Nederland, Oekraïne, Taiwan en Brussel, onder wie Volkskrant-journalist Huib Modderkolk van het bijna gelijknamige boek, die vastbesloten zijn de waarheid aan het licht te brengen en de onzichtbare dreiging zichtbaar te maken. Door de verschillende verhaallijnen, gefilmd in acht landen, komt de strijd om de nieuwe wereldorde dichtbij en wordt duidelijk wat er op het spel staat.

Regisseur Mea Dols de Jong stond twee jaar lang – samen met Chris Westendorp, Ester Gould en Reijer Zwaan – aan de frontlinie van een strijd die normaal verborgen blijft. De vierdelige documentaireserie brengt een ode aan de zoektocht naar de waarheid en onderstreept het belang van het graven naar feiten in een verwarrende wereld.

SDM gelooft dat deze journalistieke productie bij kan dragen aan ons begrip van deze digitale dreigingen voor de democratische rechtsstaat.

Niemand die het ziet is vanaf maandag 8 januari 2023 vier weken te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2 en te streamen via NPO Start. Daarna worden er door het hele land meet-ups georganiseerd waar – aan de hand van vragen en fragmenten uit de serie – met journalisten, studenten en politici wordt gesproken over de thematiek van de serie. Houdt de LinkedIn-pagina van Stichting Democratie en Media in de gaten.

delen: