sluiten

Stichting Persvrijheidsfonds

Zonder persvrijheid geen democratie

Future-proof journalism Project support 2023

In de basis is persvrijheid in de Nederlandse democratische rechtsstaat goed geregeld, maar het is een recht om waakzaam op te zijn. Bovendien zijn er ook in Nederland zaken die aandacht vragen. Stichting Persvrijheidsfonds is in 2007 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren om het voor journalisten mogelijk te blijven maken in zoveel mogelijk vrijheid hun werk te kunnen doen. Het Persvrijheidsfonds monitort jaarlijks de staat van de persvrijheid in Nederland, en steunt journalisten in rechtszaken die principieel van aard zijn. Het bestuur van het Persvrijheidsfonds, bestaande uit door de wol geverfde journalisten, werkt onbezoldigd.

SDM steunt met dit fonds indirect deze rechtszaken die het algemeen publiek belang dienen, en ziet de directe impact en resultaat van de strijd. Zo stond het Persvrijheidsfonds journalisten bij waar de AIVD zonder sterke reden een dossier over bijhield, een journalist die in hoger beroep werd opgeroepen als getuige en hielp het bij het behouden van de persalarmering van de politie – Yeşilgöz (Ministerie Justitie en Veiligheid) wil namelijk dat meldkamers van de politie stoppen met het automatisch waarschuwen van journalisten en fotografen. Maar ook werd het publicatieverbod op de geluidsopnames van Peter R. de Vries aan het Algemeen Dagblad opgeheven, mede door het Persvrijheidsfonds, en werd De Correspondent gesteund inzake de OM-afluisteraffaire.

Als journalisten zorgen voor een sterkere democratische rechtsstaat – en dat geloven we bij SDM – dan dienen journalisten ook binnen en tegen deze rechtsstaat (en andere partijen die een bedreiging kunnen vormen) beschermd te worden om hun rol te kunnen te vervullen.

delen: