Decolonized Newsroom
Here to support en Ubias the News
Een nieuw narratief rond migranten in Europese media
De narratieven over migranten in Europese media zijn nog steeds erg eenzijdig. Ze gaan meestal over de personen in kwestie en komen weinig vanuit henzelf. Diversiteit is weliswaar steeds belangrijker geworden, maar zowel in de nieuwskamer als in publicaties valt nog het nodige werk te verrichten.
Here to Support faciliteert projecten van en voor migranten (zonder papieren) om hun stem te laten horen. Hun project Decolonized Newsroom, in samenwerking met onder andere Unbias The News, is bedoeld om de bestaande medianarratieven over migranten te veranderen door te onderzoeken hoe een passende mediavertegenwoordiging van migranten en vluchtelingen bevorderd kan worden. Samen met een aantal partners stelden zij een Europees redactioneel, journalistiek en grafisch ontwerpteam samen dat verantwoordelijk was voor het maken van een magazine met richtlijnen en tips voor media om het narratief rond migranten in Europese media te veranderen.
Het magazine ‘SHIFT! Actions for migrating perspectives’ is een publicatie geworden met tips en richtlijnen voor media over hoe ze kunnen ‘dekoloniseren’ en het narratief kunnen veranderen. De publicatie bestaat uit interviews en essays van mensen met een migratieachtergrond die hun eigen media hebben opgericht. Decolonized Newsroom was onderdeel van het grotere Europese project Re:framing Migrants in the European Media van een consortium van vijf Europese organisaties.
Wij steunen Decolonized Newsroom als een innovatief project dat kan bijdragen aan relevante reflectie binnen de (Nederlandse) journalistiek op hoe wordt omgegaan met (verhalen rond) migranten op basis van inzichten die ontleend zijn aan de ervaringen van migranten zelf.
“Dit project bracht een community bij elkaar van journalisten/mediamakers met een migratieachtergrond, die door elkaar geïnspireerd zijn en met elkaar het nieuwe medialandschap van Europa vormen: een inclusief, divers, democratisch landschap waar ruimte is voor stemmen die niet vertegenwoordigd worden in traditionele media.”
– Malou Lintmeijer (2023)