sluiten

Naar een fundamentele herbezinning op de ‘inburgering’

Stichting Civic

Daadkrachtige democratie Projectsteun 2024

Stichting Civic richt zich op maatschappelijke agendering, onderzoek en juridische ondersteuning rondom ‘inburgering’. Dat woord staat tussen aanhalingstekens, want Stichting Civic heeft het liever over startbeleid. De organisatie staat voor een maatschappijkritisch en fundamenteel ander perspectief op ‘inburgering’, wat in zijn huidige vorm uitgaat van een wantrouwend en discriminerend mensbeeld en een selectieve, uitsluitende en sanctionerende werking heeft.

Met dit project wil Civic een ander vocabulaire en conceptueel kader voor ‘inburgering’ aandragen. Het streeft een wetgeving na dat in lijn staat met Europees recht en zet zich in voor meer bewustzijn over de gevolgen van inburgeringswetgeving op de levens van migranten. Dit doet Civic viaeen manifest, lobby, strategisch procederen en storytelling.

Wij steunen dit project omdat het inburgeringsbeleid tornt aan fundamentele rechten en vrijheiden, een thema dat van belang is voor onze missie van een vitale democratische rechtsstaat. Ook geloven wij dat met de inzet van Stichting Civic de inhoudelijke kwaliteit van het publiek debat wordt verbeterd.

delen: