sluiten

5-februariherdenking

Elk jaar herdenken wij de Parool-medewerkers die hun leven gaven voor het vrije woord.

De gevallen medewerkers van Het Parool

Jaarlijks organiseren wij de 5-februariherdenking. Dan worden de medewerkers van de illegale verzetskrant Het Parool herdacht die ten gevolge van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden gefusilleerd of vermoord, of in een concentratiekamp of gevangenis terechtkwamen.

Tussen 12 en 19 december 1942 vond het eerste Paroolproces plaats. 23 mannen, die de Duitse politie in de loop van het voorafgaande anderhalf jaar had gearresteerd en vastgezet vanwege het produceren en verspreiden van het toentertijd illegale Parool, stonden hier terecht. Op 5 februari 1943 zijn 13 van hen gefusilleerd op de Leusderheide. 6 mannen zijn naar concentratiekampen gestuurd, 3 kregen levenslange tuchthuisstraf.

Steen ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis aan de Paroolmedewerkers die in gevangenschap overleden of gefusilleerd zijn en van wie nooit het stoffelijk overschot is gevonden, is in grafvak 1 op de Eerebegraafplaats Bloemendaal een steen geplaatst met daarop de tekst:

1940 – 1945
Ter herinnering
aan de vrienden van het verzet
die na hun strijd voor de vrijheid
niet gevonden zijn
of die elders rusten

Programma

Het programma ziet er jaarlijks als volgt uit:

  • 10:00 uur: bloemen leggen bij graf Wim Gertenbach en familie, Algemene Begraafplaats Zandvoort (Tollenstraat 67, Zandvoort).
  • 11:00 uur: bloemen leggen en twee minuten stilte bij grafvak 1 op Eerebegraafplaats Bloemendaal (Zeeweg 26, Overveen).
  • 12:00 uur: lunch bij Vanouds het Dorpshuys in Bloemendaal.

Podcast

In 2019 steunde Stichting Democratie en Media de podcast Free and Fearless over het eerste Paroolproces.

In beeld

Foto’s door: Eva Plevier, Ot van Daalen