sluiten

AI voor eerlijke juridische hulp

Re|design Agency

verbeterde toegang tot het recht door AI-tools

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2024

Dit project richt zich op het verbeteren van de toegang tot het recht in Nederland door AI-gedreven tools te ontwikkelen. Het project verkent drie kernproblemen: complexiteit van juridische teksten, onduidelijkheid over juridische opties, en beperkte capaciteit van rechtswinkels. Het doel is om deze problemen aan te pakken door technologie te combineren met een empathische benadering. De aanpak is gebaseerd op design thinking, een iteratief proces dat de nadruk legt op gebruikersbetrokkenheid en continue evaluatie.

Dit proces zal resulteren in de ontwikkeling van toegankelijke, gebruiksvriendelijke AI-oplossingen voor de juridische hulpverlening. Einddoel is een operationele tool voor Stichting de Leidse Rechtswinkel. Op korte termijn streeft het project naar verbeterde juridische ondersteuning en toegankelijkheid. Op de lange termijn is het doel om structurele verbeteringen in de toegang tot het recht te realiseren, met een focus op het versterken van de capaciteit en positie van rechtswinkels.

Organisaties lopen steeds meer vast in de complexiteit van hun taken, netwerken en systemen. De missie van Re|design Agency is dat te doorbreken, om de beste technologische middelen te koppelen aan de beste methoden voor social impact design. Om gevoel voor mensen en begrip van technologie samen te laten smelten in oplossingen die echt werken voor mensen.

In een weerbare rechtsstaat moeten burgers voor hun belangen kunnen opkomen, is de overtuiging van Stichting Democratie en Media. We steunen dit project wegens de innovatieve oplossingsrichtingen die belemmeringen in de toegang tot het recht kunnen doorbreken.

delen: