sluiten
de miesjes

De meisjes

Anna Boogaard

Boek over verzetsgeschiedenissen van vrouwelijke medewerkers van de Amsterdamse bioscoop Kriterion.

Resilient rule of law Project support 2023

De geschiedenis van het verzet in de Tweede Wereldoorlog lijkt vooral een geschiedenis van heldhaftige mannen te zijn geweest, maar niets is minder waar. Via haar werk bij de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion, herontdekte historicus Anna Boogaard de vergeten geschiedenissen van tientallen medewerksters die tijdens de oorlog jarenlang actief waren in het verzet. Door verzetsmannen ‘de meisjes’ genoemd, gingen zij uiteindelijk naamloos de geschiedenis in en verdwenen zij uit het verhaal.

In haar boek De meisjes onderzoekt Boogaard de persoonlijke verzetsgeschiedenissen van de eerste medewerksters en zoekt zij een antwoord op de vraag waarom we de verhalen van de vrouwen niet kennen. Kriterion blijkt daarvoor de perfecte casestudy te zijn; ook daar zijn het de mannen die worden herinnerd en zijn de vrouwen vergeten. Anna spoort de onbekende ‘meisjes’ op en schrijft ze met naam en toenaam terug in de geschiedenis van het verzet.

Op de foto zijn te zien:

  • Carina Roeters van Lennep
  • Anna Kijzer
  • Lyd de Weerd
  • Mieke Mees

Deze vier studentes vormden samen vanaf 1942 het Tweede Oorlogsbestuur van de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (AVSV) en waren het “ondergedoken” bestuur; vandaar dat ze het grappig vonden om onder de tafel te gaan liggen voor de bestuursfoto in plaats van er netjes achter te zitten.

delen: