sluiten

Bijlage 40 jaar na de decembermoorden in Parool en De Ware Tijd

Stichting The Back Lot

Bijlage over 40 jaar decembermoorden in Nederlandse en Surinaamse krant

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022

Op 8 december 2022 was het veertig jaar geleden dat vijftien critici van het militaire regime in Fort Zeelandia werden gemarteld en vermoord. De Decembermoorden hebben Suriname als natie diep verdeeld. Vooral veel jonge Surinamers vinden 8 december een ‘gepasseerd station’. Nog steeds is er geen gerechtigheid als het gaat om een definitieve veroordeling van de daders. Onverwerkte pijn, omdat gerechtigheid uitblijft, voelt na veertig jaar nog vers aan.

 

‘Uitgestelde gerechtigheid – Verhalen over 40 jaar Decembermoorden’ heet de speciale bijlage die is verschenen in Surinaamse krant de Ware Tijd uit Paramaribo en in de Nederlandse krant Het Parool.

Dit is een bijzondere samenwerking tussen Nederland en Suriname door zowel de verspreiding van de krant in Nederland en Suriname te realiseren. Daarnaast is het voor het eerst dat er zoveel nabestaanden een gezicht en een stem krijgen.

 

De Nederlandse fotograaf Mona van de Berg heeft veertig portretten gemaakt van nabestaanden, ondersteuners en sympathisanten: twintig in Suriname en twintig in Nederland. Iwan Brave, hoofdredacteur van de Ware Tijd, heeft alle geportretteerden geïnterviewd. Hun persoonlijke verhalen vormen als losse stukjes gezamenlijk een gehele puzzel.

delen: