sluiten

De Staat van de Rechtsstaat

De Rode Hoed

Programmareeks die het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat en de democratie onder de loep neemt

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022

De Rode Hoed is een debatcentrum dat in zijn programma’s voorlopers van uiteenlopende maatschappelijke ontwikkelingen uitnodigt verder na te denken op het podium en daar actief het publiek bij betrekt. Daarmee bouwt de Rode Hoed voort op zijn verleden als de oudste schuilkerk van Amsterdam, die demonstranten sinds de 17de eeuw vrijheid van denken en samenkomst bood. Ook in de 21ste eeuw blijft de Rode Hoed – vrij van politieke of religieuze kleur – beschutting bieden aan denkwerk in uitvoering.

Met de programmareeks ‘de Staat van de Rechtsstaat’ onderzoekt de Rode Hoed hoe het in Nederland gaat met vrijheid, gelijkheid en andere grondbeginselen van de rechtsstaat. Rechten en plichten van overheid en burgers zijn vastgelegd in de grondwet, maar bij de uitvoering gaat het vaak mis. Op welke terreinen misbruikt de overheid haar macht? Wat zijn de verhalen van mensen die tegenover de natiestaat komen te staan? Wie beschermt hen en hoe kan dat beter? In de reeks wordt het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat en de democratie onder de loep genomen.

We steunen deze programmareeks over rechtsstaat en actualiteit omdat we goed geïnformeerde journalistiek over de rechtsstaat essentieel vinden voor het publieke debat.

delen: