sluiten
Vrouwen in verzet

De vele gezichten van Vrouwen in Verzet

Noord-Hollands Archief

Tentoonstelling over de rol van vrouwen in het verzet

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2021

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen duizenden mensen in verzet, onder wie ook veel vrouwen. Hun werkzaamheden gingen van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale bladen maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Tot op heden is hier echter weinig aandacht voor geweest. Met de nieuwe tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet’ van het Noord-Hollands Archief (NHA) komt hier verandering in.

Door uitgebreid archiefonderzoek en contact met nabestaanden is een lijst opgesteld van ruim 1450 vrouwen die in Noord-Holland in het verzet zaten. Het NHA heeft unieke objecten in bruikleen gekregen. Hiermee wordt het verhaal van de verzetsvrouwen verteld. Om verzetsvrouwen écht een gezicht te geven, zijn tientallen portretfoto’s van kleur voorzien. Zij bedekken de muren van de Heemsteedse Kapel in de Janskerk in Haarlem.

“Wij hebben door dit project erkenning kunnen geven aan de vele nabestaanden en betrokkenen voor de offers die hun ouders en familieleden hebben gebracht.”

– Mart van de Wiel, projectleider Noord-Hollands Archief

delen: