sluiten

Democratie onder druk

Coalitie die het draagvlak voor democratie en democratisering in Nederland versterkt

Daadkrachtige democratie Projectsteun 2023

Wereldwijd wordt de democratie ernstig bedreigd. Volgens onafhankelijke organisatie Freedom House is er al vijftien jaar sprake van een democratische erosie. Autoritaire regimes verzetten zich actief tegen democratische normen en instellingen, zowel binnen hun grenzen als daarbuiten. Fundamentele waarden zoals mensenrechten, rechten van minderheden, vrije media en onafhankelijke rechtspraak staan onder druk.

De coalitie  ‘Democratie onder druk’ bestaat uit een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Foundation Max van der Stoel, PAX, Nederlands Helsinki Comité, Meer Democratie en Transparency International.  De coalitie had tot doel het draagvlak voor democratie en democratisering in Nederland met gerichte activiteiten te versterkten rond de internationale Summit for Democracy, die op 29 en 30 maart 2023 mede door de Nederlandse regering werd georganiseerd. Dit deed de coalitie mede door de aandacht te vestigen op het belang van het opzetten van een overheidsfonds dat de democratie binnen Nederland versterkt.

Wij ondersteunen de coalitie omdat het gesprek over hoe de democratie in Nederland versterkt kan worden in deze tijden van cruciaal belang is en de summit momentum bood om dat gesprek aan te jagen.

delen: