sluiten

Het Klokhuis over Journalistiek

Het Klokhuis

Programma dat bijdraagt aan de mediageletterdheid van kinderen

Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun 2023

Mediageletterdheid is in alle tijden belangrijk, maar zeker voor de kinderen die nu opgroeien in een digitaal diffuse en begrijpelijkerwijs verwarrende wereld. De (op)komst van social media en daarmee de zichtbaarheid van zoveel meningen, nepnieuws dat makkelijk, snel én geloofwaardig gedeeld kan worden, kunstmatige intelligentie dat het nog moeilijker maakt echt en nep te onderscheiden, en de grote vraagstukken die nu in Europa spelen, van klimaat tot oorlog en immigratie, maken het urgent om de mediageletterdheid van kinderen te vergroten.

Het Klokhuis over Journalistiek omvat vier TV-afleveringen (en een online game, een lespakket en een meet-up) waarin op de traditionele en bekende manier van Het Klokhuis uitgelegd wordt wat een journalist doet, wat nepnieuws is, wat (onderzoeks)journalistiek inhoudt en wat het belang van vrije pers is. De afleveringen zullen zoals gewoonlijk op televisie (bij NTR) uitgezonden worden, en gedeeld worden op social media en YouTube. Daarnaast worden de televisie-afleveringen vaak in klaslokalen van basisscholen getoond. Het doel is om de mediageletterdheid van kinderen van 8 tot 12 jaar te vergroten en daarmee ruimte voor een ‘maatschappijkritische’ blik te creëeren.

Je juist weten te informeren maakt je weerbaar en stelt je in staat deel te nemen aan de democratie. Uitleggen hoe journalisten te werk gaan, wat erbij komt kijken, en waarom het werk belangrijk is voor de samenleving kan zorgen voor meer vertrouwen, begrip, weerbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid onder de kinderen. Daarom steunen wij dit project.

delen: