sluiten

Hoe bescherm je klokkenluiders als waakhonden van de rechtsstaat?

Transparency International Nederland

Klokkenluiders als waakhonden van onze rechtsstaat

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2024-2027

De bescherming van klokkenluiders is essentieel voor het functioneren van de democratische rechtsstaat. Ze vormen een detectiemethode voor corruptie en fraude. Het melden van misstanden heeft nog te vaak dramatische gevolgen voor klokkenluiders, zoals negatieve effecten voor werk en inkomen. Het gevolg is dat potentiële klokkenluiders besluiten niet te melden.

Transparency International Nederland (TI-NL) wil de positie van klokkenluiders verbeteren. Zij kunnen immers bijdragen aan een transparantere wereld, waarin misstanden worden opgelost in plaats van weggestopt. De organisatie pleit voor robuuste wetgeving ter bescherming van de waakhonden van onze rechtsstaat. Uit ervaring weet TI-NL dat sterke wetgeving alléén geen volledige bescherming van klokkenluiders garandeert. De effectiviteit van wetgeving valt of staat bij de uitvoering en naleving ervan. Daarnaast is het zaak in de maatschappij meer begrip en brede steun voor klokkenluiden te creëren zodat zij beschouwd worden als de waakhonden van onze rechtsstaat.

TI-NL draagt met dit project bij aan een versterkte positie, bescherming en betere beeldvorming van klokkenluiders die misstanden aankaarten, als waakhonden van onze rechtsstaat.

delen: