sluiten

‘In verzet’ (podcastserie)

Annemiek Lely

podcastserie over verzet

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022

Wat is verzet? Waarom en wanneer komen mensen in verzet tegen de heersende orde? Is dit altijd een bewuste keuze of dwingen omstandigheden ertoe? En kunnen vormen van verzet in verschillende tijden met elkaar vergeleken worden? Annemiek Lely komt er op haar 29e achter dat haar oudoom, verzetsstrijder Thomas Haulog Navis, zelf niet ouder dan 30 geworden is. In een tijd waarin de samenleving door een pandemie in beslag wordt genomen, duikt ze in de geschiedenis van het verzet in de jaren ’40. Wie was Tom Navis? En wat waren zijn beweegredenen om in het verzet te gaan?

Ter aanvulling op het het boek ‘Het koffertje van oom Tom’ over het verzetsverleden van Thomas Haulog Navis maakte schrijver en onderzoeker Annemiek Lely een podcastserie waarin ze diverse mensen – onderzoekers, opiniemakers en ervaringsdeskundigen – over verzet interviewt. De podcast biedt een onderbouwd en genuanceerd geluid over een thema waar veel mensen een mening over hebben. Het doel is om luisteraars aan het denken te zetten over hun positie in de maatschappij, idealen en de democratische rechtsstaat waarin we leven.

Haar onderzoek voor het boek liet Lely nadenken over wie zijzelf als dertiger is. Wat is haar positie in de maatschappij? Wat zijn haar idealen en wanneer voelt zij de noodzaak om zich ergens over uit te spreken? En ze werd geconfronteerd met diverse vormen van verzet in de huidige tijd. Wanneer roept verzet bewondering bij haar op en wanneer weerstand? Is iedere verzetsstrijder een held? In de podcast onderzocht ze met historici, journalisten en activisten dit onderwerp verzet.

delen: