sluiten
jhk

Nationaal Holocaust Museum

Joods Cultureel Kwartier

Museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland toont

Weerbare rechtsstaat Organisatiesteun sinds 2020

Het Nationaal Holocaust Museum is het eerste en enige museum dat de complete geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, maar ook van redding, overleving en solidariteit.

In 2022 opende het Nationaal Holocaust Museum in twee historische gebouwen haar deuren: de Hollandsche Schouwburg, waar tienduizenden Joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen zaten, en de voormalige Hervormde Kweekschool, van waaruit honderden Joodse kinderen gered werden. Op deze bijzondere en beladen locaties toont het museum de persoonlijke verhalen van slachtoffers, daders, collaborateurs, verzetsstrijders en ooggetuigen.

Het Nationaal Holocaust Museum confronteert de bezoeker met de geschiedenis en inspireert bij te dragen aan een inclusieve samenleving, nu en in de toekomst. Het beoogt het besef te vergroten dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het behoud van democratie en de rechtsstaat, een samenleving waarin ieders rechten worden beschermd.

delen: