sluiten

Online hate speech vs. vrijheid van meningsuiting

Bureau Clara Wichmann

Onderzoek naar de mogelijkheden voor een strategische juridische procedure

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2019

In het project ‘Online hate speech vs. vrijheid van meningsuiting’ wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor een strategische juridische procedure over online hate speech en vrijheid van meningsuiting in Nederland en worden (potentiële) slachtoffers hierover geïnformeerd. Waar stopt vrijheid van meningsuiting en waar begint (strafbare) hate speech?

Doel van dit project is om meer duidelijkheid te krijgen over de grondrechten van slachtoffers van online hate speech en, in dat verband, de verantwoordelijkheden van de overheid en van online platforms hierin. Hiervoor doet Bureau Clara Wichmann onderzoek naar de mogelijkheden voor een juridische procedure, en organiseert het expertmeetings en een filmscreening.

“Online hate speech is een urgent maatschappelijk probleem waar veel vrouwelijke journalisten en politici mee te maken krijgen, maar hier bestaat nog nauwelijks jurisprudentie op. Bureau Clara Wichmann is met zijn expertise en ervaring bij uitstek geschikt om hierover duidelijkheid te verkrijgen.”

– Maartje Eigenman, programmamanager SDM

delen: