sluiten
Stimuleringsfonds Surinaamse Journalistiek

Stimuleringsfonds Surinaamse Journalistiek

Voor een bijdrage aan een pluriform en onafhankelijk journalistiek aanbod in Suriname.

Toekomstbestendige journalistiek Organisatiesteun 2023-2025

Na decennia van economische neergang en een vijandelijk politiek klimaat, verkeert de journalistiek in Suriname in een deplorabele staat. Het beroep is ondergewaardeerd en onderbetaald. Diepgaande journalistiek komt niet van de grond en media zijn onvoldoende in staat hun essentiële rol in de democratie te vervullen. Dagblad De Ware Tijd, dat langer dan een halve eeuw het toonaangevende dagblad was in Suriname, werd gedwongen de verschijning van de krant te beperken tot drie dagen in de week.

Onafhankelijke fondsen voor journalistiek die in veel landen bestaan, ontbreken in Suriname, net als in de gehele Caribische regio. De combinatie van een fonds en een mentorennetwerk moet helpen deze neerwaartse spiraal te doorbreken.

Het doel van dit initiatief is het stichten van een stimuleringsfonds in combinatie met een mentorennetwerk voor Surinaamse journalistiek. Het fonds bevordert de zelfredzaamheid van Surinaamse journalisten via de overdracht van expertise op dagelijks, praktisch niveau van journalist tot journalist. Aan elk project dat wordt gefinancierd, wordt een ervaren mentor gekoppeld.

delen: