sluiten

UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize

UNESCO

Prijs voor het opkomen voor de persvrijheid overal ter wereld

Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun sinds 2020

Desinformatie, propaganda en autoritaire regimes die steeds harder optreden tegen vrije media, vormen grote bedreigingen voor de persvrijheid in de wereld. Volgens de World Press Freedom Index is het in zeven op de tien landen slecht gesteld met de persvrijheid. In slechts drie op de tien landen zijn journalisten vrij om onafhankelijk nieuws te brengen zonder gevaar voor hun eigen veiligheid.

De UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize bestaat sinds 1997 en is een eerbetoon aan een persoon of een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het opkomen voor de persvrijheid overal ter wereld. Helemaal als hier risico’s mee gemoeid gingen. De prijs is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, een Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 geëxecuteerd werd voor het kantoorgebouw van de krant waar hij werkte, El Espectador in Bogotá, Colombia. Nominaties worden voorgesteld door NGO’s en de UNESCO-lidstaten. Juryleden, die verschillende media wereldwijd vertegenwoordigen, kiezen de laureaat. Op de Internationale Dag van de Persvrijheid wordt de prijs formeel uitgereikt door de directeur-generaal van UNESCO.

Wij steunen de prijs omdat we de doelstelling en de impact ervan zeer waarderen, evenals de strategie om het bereik en de impact ervan te vergroten. Een groot aantal van de laureaten in de afgelopen 10 jaar werd gevangengehouden ten tijde van de uitreiking. Van hen werd de meerderheid later vrijgelaten – een teken dat de prijs invloed heeft en een positief effect heeft op de persvrijheid.

delen: