sluiten

UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize

UNESCO

Prijs voor een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het opkomen voor de persvrijheid overal ter wereld.

Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun sinds 2020

De UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize bestaat sinds 1997 en is een eerbetoon aan een persoon of een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het opkomen voor de persvrijheid overal ter wereld. Helemaal als hier risico’s mee gemoeid gingen.

De prijs is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, een Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 geëxecuteerd werd voor het kantoorgebouw van de krant waar hij werkte, El Espectador in Bogotá, Colombia.

Nominaties worden voorgesteld door NGO’s en de UNESCO-lidstaten. Juryleden, die de verschillende media wereldwijd vertegenwoordigen, kiezen de laureaat. Op de Internationale Dag van de Persvrijheid wordt de prijs formeel uitgereikt door de directeur-generaal van UNESCO.

Quote Ayaan Abukar, programmamanager (2020): “In de afgelopen zeven jaar is de UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize uitgereikt aan acht laureaten. Zeven hiervan werden gevangengehouden ten tijde van de uitreiking. Van hen werden er later zes vrijgelaten – een teken dat de prijs invloed heeft en een positief effect heeft op de persvrijheid.”

delen: