sluiten

The Democracy Playbook

Unbias the News

Daadkrachtige democratie Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun 2024

Autoritaire bewegingen delen vaak elkaars aanpak, tactieken en financiële middelen om democratische instellingen te ondermijnen en onafhankelijke media buitenspel te zetten. Maar wat kunnen we er tegenover zetten? Hoe kun je terugvechten, weerstand bieden, of je burgerbeweging en het vrije woord weer opnieuw opbouwen?

The Democracy Playbook is een wereldwijd samenwerkingsproject dat succesvolle strategieën van bewegingen en gemeenschappen die vechten vóór democratie in de schijnwerpers zet. Goede, interessante en diepgaande verslaggeving over groepen die vechten voor een vrije pers, klimaat, onafhankelijke rechtspraak en werknemersrechten kan mensen inspireren en laten zien welke tactieken echt resultaat bieden. Daarbij wordt laten zien hoe journalistiek eerlijk, nauwkeurig én pro-democratie kan zijn. Het is een project onder de vleugels van Unbias the News, de grensoverstijgende nieuwsredactie van Hostwriter. Ze creëren ruimte voor journalisten die te maken hebben met structurele barrières in het vak, met als doel een eerlijkere en inclusievere journalistieke wereld te bevorderen.

Stichting Democratie en Media steunt dit initiatief, want door journalisten de mogelijkheid te geven op een groot internationaal platform informatie te delen worden journalisten en (burger)bewegingen beter in staat gesteld om tendensen tegen te gaan die de democratie bedreigen of proberen te ontmantelen. Dit initiatief biedt een kans om van over de hele wereld de meest waardevolle verhalen en strategieën te bundelen. Daarbij is de kans groot dat, binnen het netwerk van Hostwriter, de informatie ook bij een maatschappelijk betrokken en nieuwsgierige groep journalisten en actieve burgers terechtkomt, waar het een verschil kan maken.

delen: