sluiten

Beroofd

Joods Museum en Nationaal Holocaust Museum

Tijdelijke tentoonstelling over onteigening van bezit van de joodse bevolking

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2024

Van 30 mei tot 27 oktober 2024 organiseren het Joods Cultureel Kwartier en het Rijksmuseum Beroofd, een groot museaal project over door de nazi’s geroofd cultuurgoed van Joodse eigenaren in Nederland, specifiek gericht op kunst en Judaïca. Bezoekers worden uitgenodigd om te ontdekken wat de emotionele impact is van deze roof als onderdeel van het proces van ontmenselijking van Joden en hoe dit onrecht en deze emoties tot op de dag van vandaag resoneren in de volgende generaties.     

Wat betekent het om wanneer je alles ontnomen wordt – je burgerrechten, je vrijheid, je waardigheid – je ook nog waardevolle en dierbare bezittingen worden ontnomen, alleen omdat je Joods bent? Hoe voelt het om, wanneer je de oorlog al overleefde, zoveel moeite moest doen om je bezittingen terug te krijgen? Waarom blijft die pijn tot op het heden doorwerken bij nabestaanden? En waarom is het claimen en restitueren van Joods cultuurbezit nog steeds belangrijk?    

De tentoonstelling Beroofd is de eerste tijdelijke expositie in het vernieuwde Nationaal Holocaust Museum. Het laat zien dat onteigening van bezit een van de manieren van de nazi’s was om de joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog te dehumaniseren en wat de doorwerking daarvan bij nieuwe generaties is. Daarmee past het binnen het portfolio historisch bewustzijn om de waarden van een democratische rechtsstaat gedragen te laten zijn en te laten zien wat er gebeurd als dat niet zo is.

delen: