sluiten

Documentaire Rabbijn Soetendorp

Dutch Angle TV

podcastserie over verzet

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022

Awraham Soetendorp werd in 2022 80 jaar oud en was 40 jaar lang voorganger van de Liberaal Joodse gemeenschap in Den Haag. Door zijn talloze optredens in de media werd hij tijdens zijn afscheid ‘de bekendste rabbijn van Nederland’ genoemd. Soetendorp werd nationaal en internationaal onderscheiden voor zijn inspanningen op het gebied van mensenrechten, milieu, interreligieuze verbinding en wereldvrede. Nog steeds zet hij zich hiervoor in door middel van verschillende organisaties waarvoor hij actief is.

Soetendorp is een oorlogskind en bracht zijn eerste levensjaren door in onderduik. De Sjoa heeft zijn leven en werk bepaald. In al zijn lezingen die hij overal in Nederland en de wereld geeft, spreekt hij over het Perspectief van de Hoop. ‘De hele wereld kan zeggen: Je bent ongedierte, maar jij weet dat wij prinsen en prinsessen zijn. Zo ben ik opgevoed en in die wetenschap kun je overal gebeurtenissen ontdekken en verhalen horen die te maken hebben met dat Perspectief van de Hoop.’ In deze geest moedigt de rabbijn de huidige generatie aan om te bouwen aan een nieuwe wereld ter voorkoming van een herhaling van de Holocaust.
Naast veel lof en bewondering voor zijn inspanningen, nationaal en internationaal, is er ook kritiek op Soetendorp omdat hij ‘liever in de tv-studio of op bezoek was bij een wereldleider dan in de sjoel’. Daardoor wordt hij ook wel gezien als een naïeve idealist, want de wereld staat er momenteel niet bepaald positief voor.
Hoe gaat de rabbijn hiermee om? En hoe blijft hij hoop houden ondanks de kritiek en de niet al te rooskleurige situatie waarin de wereld zich bevindt? Zijn leeftijd, de ziekte van zijn vrouw, nopen hem om te denken over een opvolger die zijn missie kan voortzetten. Wat zal zijn belangrijkste advies zijn?

delen: