sluiten

Fortuyn On-Hollands

Mint film office BV

Documentaireserie waarin Nederlanders met een biculturele achtergrond reflecteren op de invloed van Pim Fortuyn

Daadkrachtige democratie Projectsteun 2020

In de zomer van 2001 maakte Pim Fortuyn bekend de politiek in te willen. Nog geen jaar later, op 6 mei 2002, werd hij doodgeschoten op het Mediapark. Alles bij elkaar was hij krap tien maanden actief geweest in de landelijke politiek, maar zijn invloed is tot op de dag van vandaag merkbaar.

De vijfdelige documentaireserie Fortuyn On-Hollands plaatst zijn politieke bliksemcarrière en de impact van zijn moord in de context van grote maatschappelijke en politieke gebeurtenissen. Hoe weerklinkt Fortuyns ‘stem van het volk’ in het debat van nu? Wat is zijn invloed geweest op de populisten van deze tijd, die onverholen islamofobie en racisme niet schuwen?

In deze documentaireserie reflecteren Nederlanders met een biculturele achtergrond op de invloed van Fortuyn en op de stempel die hij drukte op hun leven. Zij kijken opnieuw naar alle elementen die de revolte van Fortuyn mogelijk maakten en plaatsen dat in een hedendaagse context. Net als Fortuyn erkennen ze het falen van de multiculturele samenleving en wijzen tegelijk naar de gedeelde verantwoordelijkheid. Wil wit Nederland zijn eigen rol hierin erkennen, als een eerste stap naar verandering?

delen: