sluiten
Open Joodse Huizen - Huizen van verzet

Open Joodse Huizen – Huizen van verzet

Joods Cultureel Kwartier

Herdenking van de slachtoffers van de Holocaust op hun laatste woonplekken

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022-2024

Elk jaar rond 4 mei organiseert het Joods Cultureel Kwartier in tientallen steden in Nederland ‘Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet’. Het doel van dit project is om deelnemers en bezoekers een indringende ervaring van herdenken te bieden. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet maakt invoelbaar hoezeer het wegvallen van democratie, rechtsstaat en vanzelfsprekende vrijheden, het leven van de herdachte personen heeft aangetast en ten slotte heeft vernietigd.

Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden en verzetsmensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zo komt het verleden heel dichtbij en wordt herdenken heel persoonlijk. Ieder huis heeft zijn eigen karakter. De huidige bewoners van het huis bepalen in hoge mate hoe zij de bijeenkomst inrichten, samen met de organisatoren in die stad. In sommige huizen wordt muziek gemaakt, in andere poëzie voorgedragen. Ook worden lokale verzetsverhalen gedeeld. Tussen de schuifdeuren of op zolder, in kleine groepen, wordt samen geluisterd, rondgekeken en herdacht. Wie woonden hier, in dit huis of om de hoek, wat weten we nu over hen, waar zat een schuilkast, wat is er gebeurd, hoe leefden ze?

We steunen Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet omdat dit landelijke initiatief op zeer persoonlijke en indrukwekkende manier bezoekers verbindt met het verleden van de Tweede Wereldoorlog.

delen: