sluiten
theater na de dam

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren in heel Nederland dat zich inzet om de Nationale Herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien.

Weerbare rechtsstaat Organisatiesteun sinds 2010

Door heel het land zijn er op en rond 4 mei ruim honderd verschillende voorstellingen te zien; over bezetting, vervolging, verraad, verzet en verwerking. Van een grootse voorstelling in Carré tot kleinschalige voorstellingen gemaakt en gespeeld door jongeren in het land. Hierbij gaan jongeren in gesprek met ouderen uit hun stad over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Vanuit deze verhalen ontstaan voorstellingen die op locatie of op straat worden gespeeld. De jongeren worden zo dragers van deze verhalen. Zij geven ze door aan hun omgeving en nemen ze mee de toekomst in. Omdat de impact van deze projecten voor zowel deelnemers als publiek zo groot bleek, vinden deze projecten sinds 2017 onder begeleiding van Theater Na de Dam ook in een aantal Europese hoofdsteden plaats op 27 januari, International Holocaust Remembrance Day.

“Meedoen aan dit project geeft mij de kans niet alleen de mooie verhalen te vertolken en mijn respect hiervoor te laten zien, maar ook stil te staan en na te denken over de alle ellende in de wereld nu.”

– Deelnemende jongere uit Haarlem

delen: