sluiten

Thuis

Çigdem Yüksel

Turks-Nederlandse arbeidsmigranten, toen en nu

Daadkrachtige democratie Projectsteun 2023

Fotograaf Çiğdem Yüksel herkende zich nauwelijks in de eendimensionale beeldvorming van Turkse vrouwen in de Nederlandse media. Beelden van vrouwen die op haar, haar moeder of zusje lijken. Met haar nieuwe werk ‘Thuis’ (werktitel) maakt fotograaf Çiğdem Yüksel de visuele geschiedenis van Turkse vrouwen in Nederland zichtbaar. Ze diept hun verhalen uit met foto’s uit familie-albums, interviews en nieuwe foto- en videoportretten. Ze spreekt hen over de levens die ze leidden en de dromen die ze hadden. En ze verlegt de blik naar zichzelf en haar eigen generatie, naar de dochters en kleindochters over het leven van hun voormoeders.

Ze heeft als streven permanente zichtbaarheid in onze archieven en collectief geheugen. Dit doet ze door middel van een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, door het uitbrengen van een fotoboek, waarin reflecteert op de fotojournalistiek door de jaren heen, en het organiseren van randprogramma’s rondom de tentoonstelling.

Çigdem Yüksel houdt zich in haar werk bezig met (negatieve) beeldvorming rondom mensen met een niet-westerse achtergrond. Eerder heeft ze onderzoek gedaan naar de beeldbanken van kranten en persbureau ANP, en bracht ze de podcast Moslima uit. Ook met haar nieuwe werk wil ze bijdragen aan inclusievere – en daarmee kwalitatievere – fotojournalistiek.

De tentoonstelling zal te zien zijn van 28 september 2024 tot en met 30 mei 2025.

delen: