sluiten

Fascisme. Oorsprong en ideologie. 

Robin te Slaa

Herziene uitgave van het boek ‘Wat is facisme?’

Weerbare rechtsstaat Projectsteun 2022

Rechts-populistische partijen en politici ondermijnen de democratische rechtsstaat, de pluriforme samenleving en de vrije pers. Echter, dat maakt hen niet per definitie fascistisch. Het gelijkstellen van rechts-populisme en fascisme, dat soms te gemakkelijk gebeurt, heeft tot gevolg dat specifieke kenmerken van beide stromingen worden veronachtzaamd. Dit vertroebelt de discussie hierover.

In de afgelopen jaren is een aantal rechts-populistische politici in een hoog tempo verder geradicaliseerd. In rechts-populistische partijen kan een potentieel aanwezig zijn om zich te ontwikkelen tot fascistische partijen. Hiernaast is de vraag actueel of Rusland zich onder leiding van Poetin ontwikkelt tot een fascistische staat.

In een herziene uitgave van Wat is fascisme? gaat Robin Te Slaa in een nieuw hoofdstuk in op deze recente ontwikkelingen. Hiernaast is de oorspronkelijke tekst van het boek sterk uitgebreid en aangepast aan de hand van recent verschenen literatuur en nieuwe wetenschappelijke inzichten.

“Historicus Robin te Slaa rekent overtuigend af met gemakzuchtig gebruik van het containerbegrip ‘fascisme’.”

– De Volkskrant, 29 april 2023

delen: