sluiten

Voor Democratie

Stichting die de Nederlandse democratie wil verbeteren op drie deelgebieden

Daadkrachtige democratie Organisatiesteun 2025

In een echte democratie ligt de macht niet bij een selecte groep, maar wordt iedereen gehoord. Hoewel iedere Nederlander boven de 18 jaar stemrecht heeft, worden niet alle groepen evenredig vertegenwoordigd, vindt de stichting Voor Democratie. Zo zitten er in de Tweede Kamer relatief veel theoretisch opgeleide mannen, maar zijn praktisch opgeleiden, vrouwen en Nederlanders met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd in ons parlement. Verder is volgens Voor Democratie de macht van de bedrijfslobby in Den Haag nu te groot, waardoor de zuivere werking van de democratie nog verder vertroebeld raakt.

Voor Democratie heeft als missie om de Nederlandse democratie te verbeteren. Dat doet ze op drie deelgebieden, waarvan de eerste het bevorderen van politieke gelijkheid is. Iedere stem zou evenveel waard moeten zijn in een gezonde democratie. Daarnaast wil de stichting recht doen aan de realiteit, want op dit moment komen politici nog te makkelijk weg met onwaarheden. Ten slotte wil Voor Democratie dat er tijdig wordt geanticipeerd op de toekomst, in plaats van maatschappelijke problemen pas voldoende aandacht te schenken wanneer ze een crisis zijn geworden.

De organisatie gebruikt verschillende instrumenten om tot haar doel te komen, zoals systeemdenken, wetenschappelijk onderzoek, strategisch advies en het schrijven van publicaties. De ervaringen van burgers vormen het startpunt van de voorstellen van Voor Democratie, die worden getoetst op haalbaarheid en impact voordat wordt overgegaan op uitvoering.

Stichting Democratie en Media steunt Voor Democratie, omdat ze een belangrijke bijdrage kan leveren aan de versterking van de Nederlandse democratie. Een diverser parlement kan positieve effecten hebben op de betrokkenheid van ondergerepresenteerde groepen, omdat hun taal gesproken wordt.

 

delen: