sluiten
Portret Erwin van 't Hof

Praktijkgericht onderzoek naar de positie van journalisten in Nederland

Erwin van ’t Hof

Onderzoek naar het Nederlandse medialandschap, met specifieke aandacht voor machtsverhoudingen

Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun 2020-2024

Mediaonderzoeker Erwin van ‘t Hof was voordat hij aan zijn promotieonderzoek begon zelf freelancejournalist. Deze groeiende groep makers heeft weinig zekerheid in hun werk, de concurrentie onderling is hoog, de betaling dikwijls laag. Hoe bestendig is hun bijdrage? Hoe is het gesteld met hun welzijn? Kan je nog wel kwaliteitsjournalistiek maken als je betaald wordt per woord. En wat doet de door belastinggeld en weldoeners gefinancierde Nederlandse Publieke Omroep met de dynamiek van het werkveld? Of het feit dat de grote kranten in handen zijn van slechts twee grote Belgische mediabedrijven?

Aan de Universiteit van Amsterdam doet Van ‘t Hof een promotieonderzoek naar het Nederlandse medialandschap, met specifieke aandacht voor hoe de machtsverhoudingen tussen de verschillende spelers liggen. Welke kansen en uitdagingen liggen er voor de kwaliteitsjournalistiek in Nederland, wil Van ‘t Hof weten.

Hij publiceert zijn bevindingen niet alleen in wetenschappelijke tijdschriften, maar koppelt zijn (tussentijdse) resultaten direct terug aan het veld, onder andere door publicaties in vakblad Villamedia en de succesvolle podcast Freelanceleven waarin hij freelancejournalisten interviewt over hun werk en manier van leven.

delen: