sluiten

The Independent Tech Alliance

Verschillende Europese onderzoeksplatforms

Een alliantie van Europese journalistieke organisaties om de krachten te bundelen tegen Big Tech

Toekomstbestendige journalistiek Projectsteun 2023

Onderzoeksjournalistiek onafhankelijk houden is steeds lastiger, niet alleen in financiële of politieke zin, maar ook technisch gezien. Voor veel, vooral kleine kwaliteitsmedia, is het lastig verhalen vinden, maken en publiceren zonder de tussenkomst van Big Tech.

Een aantal journalistieke organisaties uit Europa, die zich focussen op (lokale) onderzoeksjournalistiek en community building, zijn een alliantie gestart en bundelen hun krachten. Onder andere het Nederlandse Follow the Money, het Duitse Correctiv, het Engelse Bureau of Investigative Journalism en Are We Europe wisselen hun digitale, privacyvriendelijke tools en kennis met elkaar uit, zodat ze 1) iets minder afhankelijk van Big Tech hoeven te zijn maar 2) toch niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.

Het doel is om de alliantie uit te breiden naar minstens 35 partijen in 2024. Samen denken ze na over de ethische vraagstukken die met komst van kunstmatige intelligentie rijzen, en ontwikkelen ze nieuwe digitale tools die breder in de journalistiek ingezet kunnen worden. Zo blijven niet alleen journalisten en mediabedrijven, maar ook bronnen en lezers zoveel mogelijk beschermd.

delen: